K

Kabelknippe

Elkablar samlade i ett yttre hölje. Kablarna avgrenas från kabelknippet i lämpliga punkter för anslutning till resp komponenter.

Kallsvetsning

En svetsningsmetod, där de två ändar eller kanter som ska skarvas samtidigt utgör kontakt för den elektriska ström som smälter ändarna tillräckligt för att de ska kunna skarvas. Metoden har fatt sitt namn av att endast den metall som är i omedelbar närhet av svetsen blir het.

Kamaxel

En axel med upphöjningar, kammar, som styr när och hur lång tid som avgas- och insugningsventilerna ska öppnas respektive stängas. Det kan finnas mer än en kamaxel i en bilmotor.

Kamaxlar finns även i andra delar av bilen, tex i insprutningspumpen på dieselmotorer, i tändfördelaren. i vissa oljepumpskonstruktioner, bensinpumpar mm. .

Kamaxelväxel

Kugghjul för drivning av kamaxeln. Konstruktionen har blivit allt mindre vanlig, eftersom den kräver bättre lager, är något dyrare och dessutom har högre ljudnivå än andra lösningar. .

Kambroms - se bromskam.

Kamkedja

En sammankopplad sene av länkar av metall eller annat material som används för att överföra rotationen

från vevaxeln till kamaxeln eller kamaxlarna.

Kamvinkelmätare Mätutrustning för att mäta slutningsvinkeln i grader när motorn arbetar.

Kanttrad - se däckfot.

Kardanaxel

En axel som är tillverkad i två delar för att undvika att den börjar kasta p g a sin längd. Ofta är den delade kardanaxeln försedd med ett stödlager i mitten som är fäst i bilens chassi.

Kardanknut med konstant vinkelhastighet

En typ av kardanknut som används i framhjulsdrivna bilar. Den här typen av drivknut kan överföra vridmoment med samma hastighet oavsett hur den vinklas, vilket behövs för att framhjulen både ska kunna driva, styra och fjädra.

Bierfieldknuten är en kardanknut för konstant vinkelhastighet.

Kardanknut, universell

En metod att koppla ihop två axlar med positiv drivning  från den ena till den andra  samtidigt som man tillåter en vinkelrörelse mellan de båda axlarna.

Karossplåtar

De olika delarna i en bilkaross. Ofta används uttrycket för att beskriva delar som kan bytas ut.

Katod

Den negativa polen i ett batteri eller i en elektrisk krets.

Kickdown

En anordning i en automatlåda som utför en nedväxling varje gång man trampar gaspedalen i botten med en distinkt fotrörelse.

En liknande anordning finns på vissa utföranden av överväxel.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ö