Avgasventil

Den eller de ventiler i förbränningskammaren som öppnarför att släppa ut avgaserna. Eftersom de här ventilerna arbetar vid mycket hög temperatur och under högt tryck är de oftast tillverkade av legerat stål. I motorer med stora belastningar och extra hög värme, tex i överladdade dieselmotorer görs ventiltallriken i Nimonic, en grupp legeringar som har extremt goda värmehållfasthetsegenskaper. Det förekommer också att man använder saltkylda avgasventiler, dvs att det inne i ventilerna finns natrium som vid upphettningen smälter och fördelar värmeavledningen i hela ventilen, även själva ventilspindeln.

Avgasåterledning - se EGR.

Avisning

Att ta bort is från bilens rutor med hjälp av någon form av avisningsvätska eller värmetrådar.

Avjoniserat vatten

Vatten som passerat genom en speciell typ av filter som skiljer metalljoner (atompartiklar) och lämnar ett relativt rent vatten som kan fyllas på t ex ett bilbatteri.

Avtappningsplugg

En gängad plugg som för det mesta haren ansats och packning, men ibland även kongänga. Avtappningspluggarfinns i motorns oljetråg, växellåda, bakaxel, kylare, etc. Ofta har avtappningspluggen ett fyrkantigt, invändigt hål, till vilket det krävs en speciell pluggnyckel.

Axel

Stång som själv kan rotera eller bär före'emål som kan rotera, tex hjulen på en bil. Ordet används också om benämning på komponenter  som består av flera delar, t ex bakdel, kardanaxel etc.

Axelavstånd

avståndet mellan framhjulens och bakhjulens rotationscentrum. Detta Kallas också hjulbas. Avståndet mellan fram- och bakhjulen är oftast lika stort på båda sidor, men det finns bilmodeller där det skiljer mellan höger- och vänsterhjulen.

Axelbrygga

Ett slutet och vanligen rörformat hus som utgör den bärande delen på en stel, drivande hjulaxel. Axelbryggan omsluter vanligen slutväxeln med differential samt drivaxlarna. Används på personbilar med stel drivande bakaxel samt på en del 4-hjulsdrivande bilar.

Axeltapp

En bearbetad och slipad yta, på vilken ett lager arbetar. Exempel på denna konstruktion är säten för vevaxellager och vevstakslager i storänden på en vevaxel.

Axeltryck

Det tryck som vilar på en hjulaxel på ett fordon.

Axialkullager- se kullager.

Axiallager

Ett lager som är konstruerat för att ta upp axialbelastningar i stället för radiallast. (Axiell = i axelns längdriktning, radiell = riktad ut från centrum).

Ett typiskt exempel på axiallager är urtrampningslagret. En del lager, som tex hjullagren, måste kunna ta upp både radiell och axiell belastning.

Axialspel

Hela den möjliga rörelsen i en axels längdriktning. Motsatsen är radialspel.

Mera