Bränslebortfall

De bränsledroppar som finns i blandningen som sugs in i förgasaren kommer in i förgasaren efter luften. Detta sker framför allt i samband med en häftig acceleration -bränslet "hinner inte med". Men med bränslebortfallet menar man också en tendens hos bränslet att kondensera på kall metall i insugningssystemet. Detta inträffar främst i samband med kallstarter.

Bränslecell

En galvanisk cell där man genom att oxidera ett bränsle producerar elektricitet.

Bränsleförångning

Förångning av bensin i någon del av systemet, vilket kan orsakas av lokalt hög temperatur. Man kan då få ett så kallat "ånglås" Detta inträffar speciellt i varmare länder där man

brukar isolera de bränsleledningar som ligger nära avgasröret. Man avskärmar också förgasaren från grenröret med en aluminiumplåt.

Bränslemunstycke

En ventil som levererar bränslet som en finfördelad, balanserad "dimma" till förbränningskammaren eller insugningsröret.

Tillförseln ska också ske vid exakt rätt tidpunkt och i lagom mängd -genom bränslepumpen i insprutningssystemet.

Bränslesystem

Bränsletank

En behållare för bensin eller dieselolja, pressad av mjuk stålplåt eller plast och vanligen placerad längst bak i bilen, framför bakaxeln på modernare bilar.

Bensintanken är utrustad med ventilationsrör, avtappningsplugg och givare för bensinmätaren.

Bränsletrycksregulator

En tryckregulator som är viktig för de flesta insprutningssystem för att begränsa bränsletrycket från bensinpumpen till insprutningspumpen.

BSF

Brittisk fingänga. Denna måttenhet har numera ersatts av metriska mått och UNF-Unifiedfingängor.

Bunden värme

Kallas även latent värme. Bunden värme är den värme som erfordras för att ändra tillståndet hos ett material - från fast till flytande eller från flytande till ånga (eller omvänt) -utan att temperaturen förändras.

Butan

En naturgas med högt energivärde och låg giftverkan vid förbränning, och som kan användas för gasdrift av bilar.

Butyl

Ett syntetiskt material som används i stället för gummi, speciellt i innerslangar för däck, där ämnets höga täthet hjälper till att hålla lufttrycket i däcket.

Bågsvetsning

En svetsmetod där en elektrisk ljusbåge används för uppvärmning. I kolbågssvetsning används en kolstav för att smälta den metall som ska svetsas. Samtidigt läggs det på elektrodmaterial på samma sätt som vid vanlig gassvetsning. Se även svetsning.

Bältdäck - se radialdäck.