Batteriladdare

Transformator som används för att omforma vanlig nätspänning från t ex 220 volt växelström till 12 volt likström för att ladda ett batteri. En vanlig hobbyladdare har ofta en effekt på 2 -4 A, vilket innebär att den laddar batteriet med denna kraft. Mer avancerade batteriladdare med t ex 15 A effekt kan användas för snabbladdning.

Batterimätare- se voltmeter.

Batteripol

De två anslutningsklämmorna på batteriet, plus (+) och minus (-).

Batteritändning

Vanligt tändsystem för motorfordon med förbränningsmotor. Tändsystemet får sin kraft från batteriet där strömmen omvandlas från t ex 12 volt till ca 30 000 volt, vilket behövs för att mata tändsystemet.

På äldre bilar användes s k magnettändning som inte behöver tillföras energi utifrån utan där elektriciteten alstras när motorn vevas igång.

Belägg

Det friktionsmaterial som är limmat på eller fastnitat i bromsbackar och kopplingslameller.

Bendixdrev

En konstruktion som används för automatisk in- och urkoppling av startmotorns drev mot kuggkransen på svänghjulet. Genom den tyngdkraft som uppstår på det roterande drevet redan vid den första vridningen av startmotoraxeln, skruvas drevet i ingrepp med svänghjulet som på så sätt drar runt motorn. Axeln är utrustad med en returfjäder som återför startmotordrevet till viloläget när startmotorn slås ifrån eller om motorn går igång. Den här typen av startmotorinkoppling har idag ersatts med andra konstruktioner.  

Bensin

Ett kolvätebränsle som används till de flesta personvagnsmotorer och som ger den värme som omvandlas till mekanisk energi. Det är ju detta som är principen för en förbränningsmotor.

Bensin framställs genom destination av råolja eller genom krackning av vissa tyngre beståndsdelar. Övriga beståndsdelar i råolja är t ex flygbensin, dieselolja, brännolja, smörjolja, fett och asfalt.

Bensin är ett universalbränsle, som sedan kan förbättras genom vissa tillsatser. Tillsatserna minskar risken för knackningar, sega avlagringar samt rost och korrosion på metallytor.

Bensinfilter

Ett filter, vanligen av en finmaskig trådväv, som ska hindra främman-

de partiklar från att tränga in i förgasaren eller insugningssystemet. Om det skulle komma in några partiklar, kan dessa sätta igen munstycken och mindre kanaler. Detta leder snabbt till bränslebrist eller ett fullständigt stopp i bensintillförseln.  

Bensininsprutning - se bränsleinsprutning. 

Bensinmätare

Ett instrument i panelen som visar innehållet i bensintanken. Bensinmätaren styrs vanligen elektriskt från en flottör i tanken. Rörelsen på flottören ändrar det elektriska motståndet och därmed utslaget på mätaren.  

Bensinpump

En pump av membrantyp, som antingen drivs mekaniskt från kamaxeln eller elektriskt, för att pumpa bensin till förgasaren eller insprutningssystemet.

Mera