Eisvetsning

Svetsmetod dar en elektrisk ström med högt amperetal smälter samman metallen som ska svetsas med svetselektroden genom en elektrisk ljusbåge.

MIG- och MAG-svetsning är två typer av sådan svetsning dar olika gaser tillförs för att bl a kyla. TIG-svetsning innebär att en volframelektrod används i stallet för en smältande elektrod. TIG-svetsningen smälter samman de metallstycken som ska fogas samman, viIket ger ett mycket rent svetsgods.

Emulsionsrör

I en del förgasare finns ett litet rör eller munstycke som används för att tillföra lite extra luft till bränsle/ luftblandningen. Genom att tillföra extra Iuft utjämnas skillnaden mellan Iuft och bränslemängd så att rätt blandningsförhållande bibehålls oförändrat även vid höga motorvarv. Se även förgasare.

Enkelradigt kullager- se kullager.

Epitrokoidhus

Kammaren i en Wankelmotor dar kammarens innerväggar bildar en kurva som kallas epitrokoid - en kurva som skapas genom radier frän ett rotationscentrum.

Epoxyharts

En av flera syntetiska polymerer (kemiska ämnen av viss typ) som används i konstruktionsplast, ytbeläggningar och lim. Epoxyharts används också i stör omfattning för att kapsla in små elektronikenheter.

EP-tillsats

Smörjningsförbättrandetillsats i smörjolja som ska förhindra skärning och minska slitage.,

Etyl

Grunden (C2H5) för mänga kolväteföreningar, som alkohol, eter och etylen. Ingår bla i tetraetylbly, dvs den blytillsats som finns i bensin för att bl a höja bränslets knackningsmotständ.

Etylenglykol - se frostskydds-medelochglykol.

Etylenpropylen

Petrokemiskt material som används som bas för syntetiskt gummi. Sådant gummi har goda mekaniska egenskaper men dålig beständighet mot organiska lösningsmedel.

Excenter

En detalj som inte är koncentrisk runt en given punkt eller axel, exempelvis en rund platta som roterar runt en punkt som är förskjuten frän mittpunkten. För det mesta avses med uttrycket en kam som ger möjlighet till omvandling av en roterande rörelse till en rörelse i längdriktning.

Expansionskammare

En behållare där gas eller ånga tillåts utvidga sig.

Expansionstank

Den behållare som i ett slutet kylsystem utjämnar kylvätskans volym vid olika temperaturer. När kylvätskan blir varm utvidgar den sig och om det inte fanns en expansionstank skulle kylsystemet kunna sprängas. Expansionstanken fungerar också som reservtank för kylvätskan.

I vissa bilar är expansionstanken kombinerad med en luftavskiljningstank.