Luftningsnippel

En liten skruv på t ex bromssystemet eller i värmesystemet som används för att släppa ut oönskad luft i systemet.

Luftrenare

Den luft som motorn behöver för förbränningen måste renas från damm och andra föroreningar. En normalstor personbilsmotor slukar 2 000 till 6 000 dm2 luft per minut och det följer med stora mängder partiklar. Luftrenaren kan vara konstruerad på olika sätt. På dagens bilar är det vanligast att ett pappersfilter av engångstyp används. På äldre bilar användes luftrenare av oljebadstyp. Här leds insugningsluften genom ett oljebad och sedan genom ett oljeindränkt metallnät. Smutsen samlas i botten på oljan som ska bytas med jämna mellanrum.

Luftrenare har också en annan funktion att fungera som ljuddämpare vid luftintaget.

Lyftpump

En pump, framför allt på dieselmotorer, som lyfter bränslet från tanken och leder det, via ett filter, till insprutningspumpen.

Lågfartsknackning - se knackning.

Låsbricka

Plan bricka med utstickande tungor som viks upp och låser muttern resp ner och låser mot underlaget.

Låsmutter

En mutter som dras fast mot en annan mutter för att hindra den senare att lossna. Låsmuttern kan också vara självlåsande med plast eller nyloninlägg. Se även kron-mutter.

Låsningsfria bromsar

En rad olika konstruktioner för att hindra att hjulen låses vid inbromsningar finns. Det mest välkända är tyska Boschs ABS-system som bygger på att det finns givare i hjulen som står i förbindelse med en minidator som styr bromsvätsketrycket till respektive hjuls bromsar. Systemet känner av hjulets rullning många gånger per sekund och så fort ett hjul slutar rulla öppnas ventilen.

Låsskruv

En skruv som går genom en slitsad detalj, och som när den dras åt, låser denna detalj.

Låsstift

Ett stift av metall eller plast som monteras i ett spår eller hål för att låsa och hålla samman två delar. Stiftet kan vara kilformat och pressas på plats.

Läppning

En slutlig polering av tidigare slipade, motgående ytor för att uppnå gastäthet. Lappning används främst vid inpassning av ventiler och ventilsäten.

Lättrad yta

En uppruggad yta, särskilt på omkretsen av manöverspakar eller vred, för att dessa ska ge ett bättre grepp.

Lödning

Metod att t ex foga samman elektriska komponenter med hjälp av en smält blandning av tenn och bly. Lödning används även för att foga samman svårsvetsade metaller.