Temperaturmätare

Mätinstrument som mäter temperaturen på kylarvätskan och som arbetar efter ungefär samma principer som en bränslemätare.

Instrumentet består av en givare och ett visarinstrument. Givaren, som sitter någonstans i kylsystemet, består av ett motstånd som är temperaturkänsligt. Om temperaturen ökar, ökar också den elektriska genomströmningen. Strömmen leds sedan till "visaren", som består av ett lindat motstånd där kärnan är av bimetall. Om strömmen genom motståndet ökar så höjs temperaturen och bimetallen reagerar. Denna rörelse överförs sedan till en visare.

Temperaturgivare - se temperaturmätare.

Termisk efterförbränning - se luftinsprutning.

Termisk omkopplare

En elektrisk omkopplare som påverkas av en temperaturförändring. Ett vanligt exempel är omkopplaren till den elektriska fläkt som kyler motorn, och som startar automatiskt när vattentemperaturen överstiger ett visst värde.  

Termisk verkningsgrad

Förhållandet mellan erhållet arbete från en motor och motorns bränsleförbrukning - uttrycket i procent. Den termiska verkningsgraden i en förbränningsmotor ligger vanligen mellan 30-40 % - vilket inte är helt tillfredsställande.

Termokontakt

Termokontakt är en enkel form av värmedetektor. Den består av två olika kontaktbleck, skilda åt av en beläggning, som smälter vid en temperatur mellan 50 och 70°. Då frigörs en spiralfjäder som sluter en strömkrets och larmet utlöses.

Termostat

En temperaturstyrd ventil som sitter i motorns kylsystem mellan topplocket och kylaren. Den är stängd när motorn är kall och tvingar då vattnet att cirkulera enbart i motorn - i stället för att pumpa runt i hela systemet. På så sätt får man en snabb uppvärmning av motorn. När vätskan når en förinställd temperatur, börjar temorstatventilen att öppna och släpper fram kylvatten till kylaren. Därefter varierar termostatöppningen med motortemperaturen.

Testmejsel

Testmejsel - en mindre mejsel med inbyggd glödlampa, avsedd att mäta spänningar med. Det finns också särskilda testmejslar avsedda för belysningsprov på bilar.

Testverkstad

Verkstad, i regel driven av ett försäkringsbolag eller någon motororganisation, som undersöker konditionen på begagnade eller skadade motorfordon.

Textilradialdäck

Ett däck som har ett textilkordlager där trådarna löper radiellt från däcket till däckfot.

Ett textilradialdäck har cirka 30 % längre livslängd än motsvarande diagonaldäck, men det har inte lika lång livslängd som ett radialdäck, där kordlagret är av stål.

Thinner

Thinner är en blandning av estrar, alkoholer och kolväten och används främst som lösningsmedel till läcker och färger. Eftersom vätskan är både lättflyktig och giftig, ska man inte arbeta med thinner inomhus, om inte lokalen är mycket väl ventilerad!

Tig-svetsning - se svetsning

Tilläggsisolering

En extra, ljuddämpande isolering som placeras på motorhuvens undersida och på torpedväggens framsida.

Mera