Tyristor

En tyristor har fyra halvledarskikt och kan därför betraktas som två sammansatta transistorer.

En tyristor kan användas som ett relä, men den kan också användas för att styra ett växelströmssystem.

Eftersom tyristorn arbetar utan att avge någon gnista, är den särskilt lämpad att använda i miljöer med explosionsrisk.

Tyristortändning

Ett tändningssystem som styrs av en eller flera tyristorer.

Tändföljd

Tändningsföljden är den inbördes tändordningen i motorns cylindrar. Räknas normalt framifrån och bakåt. På en 4-taktsmotor är tändföljden ofta 1-3-4-2.

Tändfördelare

Mekanisk enhet som leder de elektriska strömmarna till tändkablarna i rätt ordningsföljd. Tändfördelaren har en fördelararm, rotor, som snurrar med halva motorvarvet. Rotorn passerar nära ett metallsegment kopplat till varje tändstift, med tändkablar som är fästa i tändfördelarens lock. Se även brytarsystem.

Tändförställning

Inställning av bilens tändsystem, så att gnistan från tändstiftet antänder luft/bränsleblandningen innan kolven når övre dödläget.

Tändförställningsmärken

Små linjer som är inpräglade i ytterkanten på svänghjulet och som anger rätt vinkel för ventilinställningen, d vs när insugningsventilen ska öppna och när tandningen ska ske.

Tändkablar

De högspänningskablar som leder ström från fördelaren till resp tändstift.

Tandning

En antändning av bränsle/luftblandningen i motorn. Vanligen menar man emellertid hela elsystemet och kanske då främst den gnista som antänder bränsleblandningen i förbränningskammaren. Jämför uttrycken tändningslås, tändspole och inställning av tandningen.

Tändningsavstörning

Åtgärder för att förhindra störningar i radio eller TV från bilens tändsystem. Detta sker genom att man monterar ett motstånd i mittelektroden på tändstiftet eller externt i högspänningskablarna. På så sätt ändrar man tandningens sekundärfrekvens vid gnistbildningen i tändstiften - till en frekvens som ligger utanför mottagningsområdet för TV- eller radioapparater.

Tändningsinställning

Vevaxelns vinkel i förhållande till det övre dödläget på den kolv där gnistan bildas. Det korrekta läget är vanligen utmärkt på svänghjulet eller på remskivan på vevaxeln. Tandningen kan justeras framåt och bakåt.

På alla moderna bilar finns en automatisk tändförställning, som justerar tandningen i förhållande till motorvarv och belastning.

Tändningslås

Nyckelmanövrerad omkopplare vid förarplatsen som kopplar in batterispänningen på lågspänningssidan i tändsystemet. Även viss, övrig utrustning kopplas in, som t ex instrument och omkopplare för blinkers.

Mera