Turbinhjul

Ett skovelförsett hjul   kallas också för löphjul   och som sätts i rörelse av strömmande vatten, vattenånga eller förbränningsgaser.

Turbinväxel

En hydraulisk växel, som består av en rotdynamisk pump och en reaktionsturbin, och som innehåller en oljeblandning. Mellan pumpen och turbinen finns en krans med skövlar, som fångar upp skillnaden mellan in- och utgående moment.

Den stora fördelen med en turbinväxel är att den ger en stor effekt och mjuk kraftöverföring.

Turbo

En turbinkompressor som drivs av avgaserna och som används för att tillföra större luftmängd än den normalt får under insugningstakten. Genom att tillföra mer luft kan också mer bränsle sprutas in och då ökar fyllnadsgraden.

Turbokompressorn består av en avgasdriven turbindel som driver en centrifugalkompressor. Mellan turbinen och kompressorhjulet finns ett lagerhus. Avgasernas hastighet och tryck sätter turbinhjulet i rotation - och detta styrs sedan av en ventil så att laddningen ska börja vid ett fastställt tryck och upphöra vid ett annat tryck.  

Turbulens- se luftmotstånd.

Tving

Ett verktyg av stål eller gjutgods och med steglös inställning för fixering av detaljer.

Tvåkomponents-lack

En lack som dels består av en bas, dels av en härdare. Först när man blandat de båda komponenterna i rekommenderade proportioner kan lacken härda, dvs stelna. Detta sker inte förrän efter ett tag, när den kemiska reaktionen är avslutad.

Tvåkretsbromsar

Ett bromssystem som har två skilda hydraulkretsar. Ibland verkar den ena kretsen på frambromsarna och den andra på bakbromsarna. Det är dock vanligare att en två-kretsbroms arbetar diagonalt så att ev bromsläckage endast slår ut en frambroms och en bakbroms. Tvåkretssystemet kan också konstrueras så att båda kretsarna går till framhjulen, som är viktigast för bromsförmågan och sedan till vardera en bakhjulsbroms. På detta sätt fungerar alltid bromsen på minst tre hjul.

Tvåportsf örgasare - se förgasare.

Tvåradigt kullager - se kullager.

Tvärbalk

Tvärgående förstyvning eller balk som går på tvären under bilen.

Tvärsnittsarea - se luftmotstånd.

Tvärstag

Ett tvärställt stag som har den ena

änden fäst i karossen eller i ramen och den andra änden i t ex en hjulaxel. På så sätt hindras rörelser i sidled.

Tvärställd motor

En motor som är monterad på tvären i bilen.

Typbesiktning

En besiktning som är utförd på ett s k typfordon, som ställs till förfogande av en tillverkare eller en generalagent.

Typbesiktning utförs av Svensk Bilprovning AB.

Mera