Trycksmörjning

Ett smörjsystem i motorn som gör att olja pumpas under tryck till de olika lagren och glidytorna.

Tryckstfömbrytare

En vanlig typ av tryckströmbrytare är den enpoliga strömställaren som sitter i bildörrarnas karm och som styr innerbelysningen. Tryckströmbrytare används även på en del tyngre fordon som startkontakt.

En annan form av tryckströmbrytare är de som med hjälp av vätsketryck styr funktionen, t ex i bromssystemet, som bromsljuskontakt.

Tryckventil

En ventil som sitter i kylarlocket och som höjer vattnets kokpunkt - på samma sätt som vattnets kokpunkt höjs i en tryckkokare. På så sätt undviker man en ångbildning, som skulle kunna förorsaka en överhettning i motorn.

Normalt är den tryckventil som sitter i kylarlocket inställd på 0,5 atmosfärers tryck. Detta gör att vattnet, vid en höjd på ±0 meter över havets nivå, inte kokar förrän vid+112°.

Trågformigt förbränningsrum

En konstruktion av förbränningsrummet som ser ut som ett upp och nervänt sittbadkar, där den djupare delen innehåller ventilerna och där tändstiftet sitter på den sluttande delen vid ena sidan. Fördelen med det trågformade förbränningsrummet är att det ger kort flamväg från tändstiftet till kolven. När tandningen sker sprids den flamman framför den oförbrända gasen smalare och det hjälper till att hålla gasen kall. Detta minskar bl a risken för knackningar.

Tröghet

En kropps motstånd mot acceleration eller retardation.

En kropp strävar efter att behålla sitt tillstånd av vila eller konstant hastighet. Detta brukar också kallas för Newtons första lag. Det erfordras en kraft för att påverka en kropps vila eller rörelse. Storleken på denna kraft bestäms av kroppens massa och rörelseändringens storlek.

Svängande kroppar kräver en tröghetskraft i en riktning för att retardera och sedan en ny kraft för att accelerera i motsatt riktning. När det gäller kolvarna i en motor, så sker detta med hjälp av vevstakarna. En minskning av den svängande massan reducerar tröghetskraften och medger bättre acceleration. Detta leder till att en konstruktion med överliggande kamaxel är överlägsen andra konstruktioner, eftersom man slipper den svängande massan hos de stödstänger och vipparmar, som finns i ett system med liggande ventiler.

På liknande sätt har roterande massor, som t ex ett svänghjul, en tröghet som kräver ett ändrat vridmoment, för att ge acceleration eller retardation. Ett roterande svänghjul lagrar således energi från arbetstakten - för att kunna utföra arbetet under de tre efterföljande takterna i en 4-taktsmotor.

Tröskel

Den nedre delen av karmen runt en dörr.

Med tröskel kan man också mena den del av karossen, som man måste lyfta över för att komma in i bagageutrymmet.

Tröskellåda

En tröskel som består av flera, hopfogade plåtdetaljer.

Turbin

En maskin där rotationskraften erhålls genom en vätska som verkar på rotorblad.

 Mera