Transistortändning

Tändsystem där en transistorenhet sluter och bryter den lågspända primärströmmen till tändspolen. I en del av transistortändsystemen har de konventionella brytarkon-takterna behållits i fördelaren, som då endast bryter en liten induk-tionsfri ström i transistorkretsen. Genom att den låga spänningen inte ger upphov till gnistbildning mellan brytarspetsarna ökar livslängden på dessa. Fördelen med tran-sistortändningen är också att noggrannheten i tändinställningen är större och förändringarna mindre. I ett heltransistoriserat tändsystem kan brytarmekanismen vara ersatt av antingen en induktionsgi-vare eller en hallgivare. Man talar då om impulsstyrd transistorspol-tändning.

Trilexhjul

Ett s k metallartellerihjul där fälgen är delad i tre segment som skruvas på hjulnavet som har ekerform.

Trumbroms - se bromsband.

Tryckbegränsningsventil, bromssystem

Används i bromssystem med gemensam bromsledning till båda bakbromsarna. Den förhindrar att bakhjulen låser innan framhjulen. Se även bromsreduceringsventil.

Tryckbegränsningsventil, smörjsystem

En ventil som sitter efter pumpen i ett smörjsystem. Den är fjäderbelastad så att den öppnar om det maximala arbetstrycket överskrids Genom ventilen leds oljan i stället tillbaka till pumpens insugningssida.

Tryckbricka

En enkel bricka som är konstruerad för att motstå axialbelastningar. Den används när det inte går att använda ett axiallager och den är i regel belagd med ett material som har låg friktion.

Tryckluft

Genom att med hjälp av t ex en pump komprimera luft till ett visst tryck. Denna tryckluft innehåller då en viss energi, som lätt kan omvandlas till ett mekaniskt arbete.

Tryckluftsbroms

Tryckluftsbromsar eller som det korrekt heter tryckluftsmekaniska bromsar, överförs och förstärker förarens kraft på bromspedalen dels med luft med högt tryck (5-8 bar) och dels med hävarmssystem. Tryckluftsbromsar används företrädesvis på tunga fordon, som lastbilar.

Tryckpackning

En tätning av gummi, läder eller pressad asbest, på senare tid även konstharts, som är pressad eller formad runt en kolvstång. Denna kan sedan vara monterad i en stöt-dämpare eller runt spindeln på en manöverventil. Men den kan också sitta runt kolven i en pump, för att där hindra vätske- eller gasförluster.

Tryckpassning

Med tryckpassning avses oftast presspassning d v s två detaljer som ska monteras samman genom hårt tryck t ex med hydrauliska pressar eller hammarslag. I bilar är ofta lagrena pressade eller tryckta på plats.

Tryckskillnad

Skillnaden i tryck mellan två vätskor eller två gaser.

Tryckskiva/platta

Den del av en fjäderkoppling som pressar lamellen mot svänghjulet så att drivningen förs över till kardanen.

Mera