Ö

öv

Övre vändläge - eller ÖD (övre dödpunkt) kallas det högsta läget på kolven i en förbränningsmotor.

Öppnings- och slutningstider

Vevaxellägen i förhållande till det övre resp undre dödläget i vilka insugnings- och avgasventilerna öppnar eller stänger.

Överladdning - se turbo.

Överlappning

Avser den tid som de båda avgas och insugningsventilerna i en cylinder är öppna samtidigt. Eftersom insugningstakten kommer efter avgastakten står båda ventilerna öppna samtidigt under ett kort ögonblick. Avgaserna strömmar med mycket stor hastighet ut ur cylindern och under överlappningen skapas ett undertryck vid den öppna insugningsventilen. Genom denna överlappning underlättas insugningen av bränsleblandningen i cylindern.

Överliggande kamaxel

Insugnings- och avgasventilerna är monterade i ett överliggande läge och manövreras av en eller flera kamaxlar, som är monterade ovanför ventilerna. Konstruktionen minskar avsevärt antalet fram- och återgående delar och förbättrar därmed motorns förmåga till uppvarvning och medger också ett högre effektuttag.

Överslag

Ett annat ord för kortslutning i en elektrisk krets.

Överströmningskanal

Kanal i en 2-taktsmotor som levererar bränsleblandningen från vevhuset till cylindern - där sedan pumpverkan på den nedåtgående kolven sätter vevhuset under tryck.

Överstyrning

När fordonet tar kurvan snävare än vad rattutslaget ger anledning till. Föraren måste släppa efter på rattutslaget för att bilen ska gå i rätt spår.

Många bilar är medvetet konstruerade så att de ska ha en tendens till överstyrning. Se även understyrning.

Överväxel

En växel som ger ett högre varvtal på kardanaxeln än på den utgående axeln från växellådan.

Överväxeln, som ger större livslängd på motorn och som också förbättrar bränsleekonomin, manövreras manuellt, elektriskt eller hydrauliskt.

Övre dödläge

Det högsta läget på kolven i en förbränningsmotor. Se även nedre dödläge.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ö