E
Effekt
Arbete per tidsenhet. Effekten anges vanligen i hästkrafter eller watt. Det senare mattet är numera standardiserat.
Effekt/viktförhäilande
Förhällandet mellan motorns effekt och bilens vikt. Ju högre förhållandet är, desto bättre accelerationsförmåga har bilen.
En bil som har ett högt förhållande förbrukar också mindre bensin för en given uppgift an en bil med ett lågt förhållande
Efterförbränning
En metod för att minska luftföroreningarna genom att göra förbränningen mera fullständig. Detta kan man uppnå bl a genom att tillföra extra luft till de heta avgaserna direkt efter de att dessa lämnat cylindrarna.
EGR
Förkortning av det engelska Exhaust Gas Recirculation, eller avgasåterledning på svenska. Detta System ingår som en del av avgasreningen för mänga bilar och innebär att delar av avgaserna leds tillbaka in i motorn för att där förbrännas ytterligare en gång.
Elanslutning
En elektrisk koppling mellan två eller flera ledare.
Elastisk koppling
En patenterad, flexibel koppling som används som ett alternativ till den mera vanliga universalknuten. Den elastiska kopplingen medger ensnedställningupptillca15 genom att det sitter elastiska gummibussningar mellan armarna på de båda axeländarna. Dessa bussningar skyddas av ett omgivande.
Eibroms
Elektromagnetisk hjälpbroms som används på tyngre fordon och för att ge en mjukare inbromsning samt för att spara på fordonets normala bromsbelägg. Den vanligaste typen av elbroms är Telma-bromsen. Elbroms används också som släpvagnsbroms.
Elektrod
Ledare för elström.
Elektromagnet
Alstrar magnetism med hjälp av elektrisk ström. Strömmen leds genom en spole som omger en kärna av mjukt järn. Denna blir tillfälligt magnetisk med nord- och sydpol beroende på hur strömmen leds.
Elektromagneter används i bilar bl a för att koppla in startmotor, överväxel mm.
Elektromagnetisk induktion
Alstring av elektricitet med hjälp av ett magnetfält. Likströms- och växelströmsgeneratorer samt magneter fungerar efter denna princip.
Elektron
Negativt laddad partikel av en atom. Atomen har positivt laddade protonkärnor omgivna av mindre negativt laddade partiklar. Dessa elektroner ger förmåga att leda ström och goda ledare har f ria elektroner i konstant rörelse mellan atomerna. Det innebär att när en elektrisk ström går genom ledaren tvingas elektronerna till rörelse i en bestämd riktning.
Elektronisk bränsleinsprutning
Insprutningssystem som styrs elektroniskt. Genom elektronikenheten (mikrodatom) kan mängden bränsle till varje cylinder exakt doseras så att det motsvarar effektbehovet med hänsyn till en rad olika faktorer. t ex lufttryck, luftens temperatur. motorns belastning mm.
Elektronisk process
En kemisk reaktion som alstrar elektrisk ström eller omvänt, när ström leds genom ett ämne och ger upphov till en kemisk reaktion. Laddning och urladdning av ett blybatteri är ett exempel på en reversibel elektrokemisk process.
Elektronisk tändning - se transistortändning.
Eloxerad aluminium
Ythärdad, korrosionsbeständig aluminium som används bl a i bilens front och som dekorationsdetaljer. Eloxeringen åren slags krombehandling där det blanka nickellagret ersatts av färgpigment.